Για να δείτε την Ημερίδα πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο
https://www.youtube.com/watch?v=Yoi2OziZJMo

Σχέσεις Ζευγαριών -Ημερίδα

Aκολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο  για να δείτε την Ημερίδα με θέμα "Σχέσεις ζευγαριών" που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Πρόληψης "ΠΝΟΗ" με κεντρικό ομιλητή τον κ. Προκοπίου Αχιλλέα Παιδοψυχίατρο- Ψυχοθεραπευτή , Μέλος της E.F.T.A. https://www.youtube.com/watch?v=AQAzY5lqjWs

Ομάδα Γονέων Μυτιλήνης

Ομάδα Γονέων Μυτιλήνης.H οικογένεια παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο  στο σύνολο των τομέων της ζωής του παιδιού, διαμορφώνοντας την προσωπικότητά του, συμβάλλοντας στην γνωστική και συναισθηματική του ανάπτυξη, καλλιεργώντας την κοινωνική και ηθική του συνείδηση και βεβαίως βοηθώντας στην ομαλή μετάβαση του παιδιού από το στενό οικογενειακό περιβάλλον στο ευρύτερο κοινωνικό  και στο πέρασμα από την βρεφική ,παιδική  και εφηβική ηλικία στην ενήλικη ζωή.
     Γνωρίζουμε λοιπόν ότι έχει τεράστια σημασία για την πρόληψη, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση των  γονέων  προκειμένου να μπορούν να διατηρούν στο εσωτερικό της το κλίμα εκείνο, που ευνοεί την καλύτερη δυνατή ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη των παιδιών.
     Οι ομάδες γονέων που πραγματοποιεί η ΠΝΟΗ, παρέχουν ένα πλαίσιο κοινωνικής και συναισθηματικής υποστήριξης, η οποία παρέχεται τόσο από τον ειδικό, όσο και από τους υπόλοιπους...
Γονείς

Γονείς

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε γονείς έχουν ως στόχο τη στήριξη του ρόλου τους, όπως αυτός διαμορφώνεται στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και τη βελτίωση των σχέσεων και της επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας

Υλοποιούνται σε όλο το νησί, με κριτήρια τις ανάγκες κάθε περιοχής και την υποβολή σχετικών αιτημάτων εκ μέρους συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, διευθυντών σχολείων, φορέων της τοπικής κοινότητας κ.λ.π.. Κάθε κύκλος συναντήσεων ολοκληρώνεται σε δέκα το ελάχιστο δίωρες συναντήσεις.
 
Οι επιμέρους στόχοι που εκπληρώνουν τα προγράμματα γονέων είναι:
Η ενημέρωση των γονέων για τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού, για τις ψυχικές και συναισθηματικές ανάγκες του σε κάθε στάδιο, καθώς και για τους παράγοντες που επηρεάζουν τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και την εκδήλωση επικίνδυνων συμπεριφορώνΗ ενίσχυση της ικανότητας των γονέων να στηρίζουν συναισθηματικά τα παιδιά τους και να τα βοηθούν σε...
Παιδιά και Έφηβοι

Παιδιά και Έφηβοι

Οι νέοι αποτελούν την κύρια ομάδα στόχο των προγραμμάτων πρόληψης. Σήμερα είναι αποδεκτό ότι τα προγράμματα αυτά είναι περισσότερο αποτελεσματικά όταν εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προσωπικής και κοινωνικής εκπαίδευσης και αγωγής υγείας.
Τα προγράμματα της «Πνοής» που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους προσβλέπουν στην καλλιέργεια προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, που θωρακίζουν το νεαρό άτομο απέναντι σε εξαρτητικού τύπου συμπεριφορές και το επιτρέπουν να προχωρήσει στη ζωή, αναπτύσσοντας απρόσκοπτα το δυναμικό, τη δημιουργικότητα, τα όνειρά του.

Οι επιμέρους στόχοι που πληρούν τα προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά είναι:
Η βελτίωση των αντιλήψεων των παιδιών για τον εαυτό τους και τους άλλους
Η αναγνώριση και αξιολόγηση ατομικών δεξιοτήτων και η καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης
Η ενίσχυση των δεξιοτήτων αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας.
 
Οι επιμέρους στόχοι που πληρούν τα προγράμματα που απευθύνονται...
Συμβουλευτική

Συμβουλευτική

Η «Πνοή» ανταποκρίνεται σε ατομικά και οικογενειακά αιτήματα Συμβουλευτικής γύρω από θέματα που έχουν να κάνουν με τις διαπροσωπικές σχέσεις και δυσκολίες, με προβλήματα στις σχέσεις μελών της οικογένειας (γονέων και παιδιών) και στη σχέση του ζευγαριού.  

Η υποδοχή αυτών των αιτημάτων βασίζεται στο σκεπτικό ότι οι ατομικές και οικογενειακές δυσκολίες αποτελούν δυνητικά επιβαρυντικούς παράγοντες, για την αντιμετώπιση των οποίων μπορεί να απευθυνθεί κάποιος στη χρήση ουσιών.

Επιπλέον, η υποστήριξη στην οικογένεια, μέσα από συνεδρίες συμβουλευτικής, βοηθά τα μέλη της να μαθαίνουν να διαχειρίζονται καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να εκφράζουν ανοιχτά τα μεταξύ τους συναισθήματα, σκέψεις και ανάγκες με τρόπους που προωθούν αφενός την αυτοεκτίμηση και αφετέρου την επικοινωνία και την ίδια τη σχέση.

Παράλληλα δέχεται αιτήματα ατόμων, που έχουν εμπλακεί στη χρήση ουσιών ή γονέων που έχουν παιδιά με θέματα...
Εκπαιδευτικοί

Εκπαιδευτικοί

Η «Πνοή» οργανώνει και πραγματοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης σε εκπαιδευτικούς, στελέχη υγείας και πρόνοιας, μέλη αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων, φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, αλλά και σε κάθε πολίτη. Στόχος αυτών των δράσεων είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα πρωτογενούς πρόληψης και προαγωγής της θετικής υγείας στον πληθυσμό.
 
Το σχολείο ειδικότερα αποτελεί ένα συστηματικό πεδίο παρέμβασης για την «Πνοή», καθώς αναγνωρίζεται ως το προτιμώμενο περιβάλλον για την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης στο νεανικό πληθυσμό. Το σχολικό περιβάλλον εγγυάται μακροπρόθεσμη και συνεχή παρέμβαση, ενώ επιτρέπει την αξιοποίηση ενδιάμεσων ομάδων, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί, που μπορούν να δράσουν πολλαπλασιαστικά.
 
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς έχουν ως επιμέρους στόχους:
Την ενίσχυση των εκπαιδευτικών στο παιδαγωγικό τους έργοΤην παροχή...
Έρευνα - Αξιολόγηση

Έρευνα - Αξιολόγηση

Ο σχεδιασμός αποτελεσματικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων επιβάλλει την ένταξη των διαδικασιών της αξιολόγησης και έρευνας στις δράσεις της Πνοής.

Η αξιολόγηση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης και πραγματοποιείται από τους ίδιους τους αποδέκτες τους μετά την ολοκλήρωση μιας παρέμβασης με τη μορφή ανώνυμων ερωτηματολογίων. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται και αναλύονται με αυτό τον τρόπο, αξιοποιούνται στη συνέχεια κατά το σχεδιασμό για την υλοποίηση νέων παρεμβάσεων με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.  

Η έρευνα επιτρέπει την εξαγωγή έγκυρων συμπερασμάτων σε σχέση με την εικόνα της κοινωνίας και τις ανάγκες της ως προς ζητήματα που αφορούν την πρόληψη, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν στη συνέχεια στο στρατηγικό σχεδιασμό αποτελεσματικών παρεμβάσεων για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και την προαγωγή της υγείας των νέων.  

Η Πνοή την άνοιξη του 2011...
Αρχές Πρόληψης

Αρχές Πρόληψης

Οι αρχές που διαπνέουν την εφαρμογή των προγραμμάτων Πρόληψης της Πνοής είναι οι ακόλουθες:
Οι στρατηγικές πρόληψης βασίζονται σε μια σειρά από επιστημονικές και ολοκληρωμένες προσεγγίσεις, σε συνάρτηση με τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκεςΤα προγράμματα πρόληψης αφορούν τη χρήση νόμιμων και παράνομων ναρκωτικών ουσιών, αλλά και συμπεριφορές που μπορούν να χαρακτηριστούν εξαρτητικέςΗ πρόληψη έχει ως κύριο αποδέκτη το νεαρό άτομο και αποσκοπεί στη θωράκισή του απέναντι στους παράγοντες και τις συνθήκες που το καθιστούν ευάλωτο στο να αναπτύξει συμπεριφορές που βλάπτουν τη σωματική, ψυχική και πνευματική του υγείαΠαρεμβάσεις που αφορούν στο περιβάλλον των νέων (οικογένεια, σχολείο, πανεπιστήμιο, στρατός) και σε άτομα που βρίσκονται σε σημαντική αλληλεπίδραση μαζί τους (γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας, εκπρόσωπους πολιτιστικών και αθλητικών φορέων κ.λ.π.) κρίνονται αναγκαίες, προκειμένου να επιτευ...

πρόσκληση για ομάδα ψυχοκοινωνικής υγείας

Μυτιλήνη,  23  Σεπτέμβρη 2015
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Κέντρο Πρόληψης ΠΝΟΗ πρόκειται να υλοποιήσει σεμινάριο που απευθύνεται σε ενήλικες με αντικείμενο την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. Στόχος του σεμιναρίου είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων που υποστηρίζουν την ψυχική υγεία και  προάγουν νέους τρόπους σχετίζεσθαι με τον εαυτό, τους οικείους  και την κοινότητα που το άτομο ζει. Το σεμινάριο απευθύνεται σε οποιονδήποτε θεωρεί πως θα ήθελε να ακούσει, συζητήσει, προβληματιστεί πάνω σε θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία, ειδικά στη σημερινή συγκυρία της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Το σεμινάριο μεταξύ άλλων πρόκειται να αξιοποιήσει το παραμύθι, δημιουργικές δραστηριότητες και την ομαδική διεργασία.
Ενδεικτικές θεματικές που θα συζητηθούν:
Αυτογνωσία – ρίζες και φτερά
Διαφορετικότητα- από την ανοχή στη φροντίδα
Δεξιότητες επικοινωνίας- δεξιότητες σιωπής
Το άγχος και όσα λέει το σώμα
Η αυτονόμηση ως...