Αρθρο για το Τζόγο

Εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια
     Για τους περισσότερους από μας, τα τυχερά παιχνίδια είναι μια μορφή ψυχαγωγίας την οποία μπορούμε να απολαμβάνουμε οποιαδήποτε στιγμή. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό ατόμων που εγκαθιστούν, μια προβληματική σχέση με το τζόγο, που χαρακτηρίζεται από την απώλεια αυτοελέγχου και τη σταδιακή οικονομική, ηθική και συναισθηματική τους κατάπτωση, ανάγοντας την έτσι σε εξαρτητική συμπεριφορά.    
Κύριες κατηγορίες νόμιμου τζόγου
Το ποντάρισμα αφορά την ανταλλαγή χρημάτων με βάση το αποτέλεσμα ενός παιχνιδιού (χαρτιά, κουλοχέρης, ηλεκτρονικά μηχανήματα, πόκερ, άλλα μηχανήματα που λειτουργούν με κέρματα ή μάρκες, το στρίψιμο του κέρματος και τα παιχνίδια στο καζίνο όπως η ρουλέτα)
Το στοίχημα αφορά την τοποθέτηση χρημάτων στο αποτέλεσμα ενός γεγονότος που πρόκειται να συμβεί (ιπποδρομίες, διάφορα αθλητικά γεγονότα, οι εκλογές)
Η λοταρία αφορά το μοίρασμα χρημάτων...

Γιατί να τιμάται μια τέτοια μέρα;

26 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους

Γιατί να τιμάται μια τέτοια μέρα;


Από την Ελένη Καραγεωργίου
Κλινική και Κοινωνική Ψυχολόγο (M.Sc., M.A)
Στέλεχος Πρόληψης του Κέντρου Πρόληψης Πνοή


Θα μπορούσε να απαντήσει κάποιος σε αυτό το ερώτημα ξεκινώντας από τα αυτονόητα. Θα παραθέσουμε τα εξής:
Γιατί, καταρχάς, λόγω της εξάρτησης από τα ναρκωτικά ένα σημαντικό κομμάτι της νεολαίας μπαίνει στο περιθώριο της ζωής και φλερτάρει επικίνδυνα με το θάνατο. Στην Ελλάδα ενδεικτικά από το 1995 έως το πρώτο τρίμηνο του 2011 έχασαν τη ζωή τους από ναρκωτικά 6.467 άνθρωποι.
Γιατί το εμπόριο ναρκωτικών αποτελεί το βασικό πεδίο δράσης του οργανωμένου εγκλήματος στην Ε.Ε. με ετήσιο τζίρο 27,7 δισ. Ευρώ.
Γιατί το 35% των ατόμων που καταλήγουν στη φυλακή έχουν καταδικαστεί για θέματα που αφορούν την κατοχή, χρήση ή διακίνηση – μικρών, ως επί το πλείστον- ποσοτήτων ναρκωτικών...

Η ΧΡΗΣΗ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ κατά  ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ και της παράνομης Διακίνησης

Η ΧΡΗΣΗ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ
            
 Από την Χατζέλλη Μαρία
Κοινωνική Λειτουργός
Στέλεχος Πρόληψης του Κέντρου Πρόληψης «ΠΝΟΗ»

   Η εφηβεία είναι η ηλικία κατά την οποία ξεκινάει η χρήση τόσο των νόμιμων ουσιών, όπως ο καπνός και τα οινοπνευματώδη ποτά όσο και των παράνομων. Η χρήση των ναρκωτικών σήμερα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ψυχοκοινωνική υγεία των νέων και απειλεί ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο, στο βαθμό που η σοβαρότερη επένδυση και το μέλλον της κοινωνίας είναι οι νέοι.  
  Η εφηβεία είναι μια μεταβατική περίοδος στη ζωή του ανθρώπου αποτελεί το “πέρασμα” από την παιδική στην ενήλικη ζωή. Ως εξελικτική φάση, συνοδεύεται  από αλλαγές σε επίπεδο σωματικό, συναισθηματικό και ψυχολογικό. Ο έφηβος βρίσκεται σε...

Ενδείξεις που πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά?

 26 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους


 Ενδείξεις που πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά…

Από την Σαμοθρακή Δέσποινα  
Κοινωνική  Λειτουργό
Στέλεχος Πρόληψης του Κέντρου Πρόληψης Πνοή
     Ως γονείς αγωνιούμε για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά μας από τα ναρκωτικά. Καθώς αυτά μεγαλώνουν και μπαίνουν στην εφηβεία αλλάζουν, και χρειάζεται να αλλάξουμε και εμείς, για να μπορέσουμε να είμαστε κοντά τους σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο της ζωής τους. Ελπίζουμε ότι τα έχουμε διαπαιδαγωγήσει έτσι, ώστε να είναι αυτόνομα, υπεύθυνα και να προστατεύουν τον εαυτό τους.
    Από την άλλη όμως, ο πειραματισμός και το ρισκάρισμα ως μέρος της ανθρώπινης ανάπτυξης οδηγεί τους εφήβους στην ανάγκη να δοκιμάσουν καινούρια πράγματα και να κάνουν μια μικρή επανάσταση έτσι ώστε να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τα πιστεύω τους. Η...

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΟΛΗΨΗ


             Η σύγχρονη άποψη για την πρόληψη υποστηρίζει ότι, πρόκειται για έννοια πολυδιάστατη με παρέμβαση σε πολλά επίπεδα που προϋποθέτει μελέτη, ανάλυση αιτιών, καθορισμό στόχων, εξασφάλιση μέσων και οργάνωση.    
            Σήμερα έχει γίνει κατανοητό ότι η ενημέρωση και πληροφόρηση δεν μπορεί να αφορά μόνο τις ουσίες, αλλά πρέπει να επικεντρώνεται και σε άλλα θέματα όπως η ανάπτυξη της λειτουργίας της οικογένειας, τα προβλήματα των διαπροσωπικών σχέσεων και η γενικότερη κοινωνική ασφάλεια. Υπό το πρίσμα αυτό, πρόληψη είναι η προσπάθεια εντοπισμού και στη συνέχεια καταπολέμησης και εξάλειψης όλων εκείνων των αιτιών που συμβάλλουν στην γένεση του προβλήματος των ναρκωτικών. Όλα δε τα προτεινόμενα μέτρα, αποβλέπουν στο να καταστήσουν τα νεαρά άτομα ικανά να αντιστέκονται στη χρήση εξαρτησιογόνων...

ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ

Σημαντική προϋπόθεση για την απόκτηση θετικής αυτοεκτίμησης είναι η ικανότητα του παιδιού να αντιλαμβάνεται πως το βλέπουν οι άλλοι και να κάνει σύγκριση ανάμεσα στην αυτοεικόνα και στις προσδοκίες που πιστεύει ότι έχουν οι άλλοι γι αυτό.

 Οι κυριότερες πρακτικές κατευθύνει που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς είναι οι εξής:

-         Να εφαρμοστούν συνεπείς και σταθερές τακτικές ανατροφής οι οποίες ενθαρρύνουν την αυτόνομη ανάπτυξη. Πρέπει να αποφεύγονται τα δυο άκρα, της αυταρχικής συμπεριφοράς και της υπερβολικής ανεκτικότητας.

-         Να αποφεύγουν τη σύγκριση της επίδοσης του παιδιού με αυτή των αδελφών ή άλλων παιδιών.

-         Να χρησιμοποιούν συχνά τον έπαινο και με αυτό να αμείβουν  τα υπάρχοντα θετικά χαρακτηριστικά  του παιδιού και τις επιθυμητές συμπεριφορές του...